dinsdag 26 januari 2010

Tien tips

Misschien een tikje arrogant, maar hierbij tien tips wanneer je overweegt naar NZ te gaan. De tips zijn gebaseerd op onze zesweekse ervaringen.

 1. Neem zoveel tijd als je vrij kunt maken. Zes weken is minimaal, maar acht of tien kan ook zo maar. Bedenk: dit is waarschijnlijk “once in a life time” en 20.000 km verwijderd van NL.
 2. Kies de NZ zomer: december - februari. Hun winter is wellicht ook spectaculair, maar dan zijn er meer problemen met reizen (afgesloten wegen, enz.), en gesloten accomodaties.
 3. Als je beide eilanden wilt zien, begin op het Z-eiland. Dit is kouder, groter en heeft meer dingen die je zou willen zien. Het is prettig om naar mate de tijd vordert, een warmer klimaat te krijgen. Neem dus wel gevarieerde kleding mee. Het geheim is “laagjes”: hoe meer je uit of aan kunt doen, hoe beter je de temperatuur verschillen aan kunt.
 4. Overweeg Business Class of First Class te vliegen (speciale aanbiedingen). Wij kregen de tip om met Emirates te vliegen. Het maakt de hele lange reis een stuk aangenamer omdat je ‘echt’ kunt slapen (en vertroeteld wordt natuurlijk). Neem in ieder geval geen zgn. “schaal-koffers” mee, maar slappe tassen. De koffers staan je in een campervan alleen maar in de weg en reistassen met wieltjes heb je tot wel 110 liter. Een klein rugzakje voor dagtochten mag ook niet ontbreken.
 5. Plan, plan, plan. Dit betekent niet dat je alles vastlegt, maar wel weet wat je wilt doen en neem opnieuw ruim de tijd voor alles. Een overladen programma - met dus veel autorijden - is de dood in de pot. Wij vinden 200 km per dag (= 3 a 5 uur) mooi te doen, maar zeker niet elke dag. Denk niet dat jij meer kilometers per uur/dag kunt of wilt rijden. Een gemiddelde van 50 km/u is echt realistisch.
 6. Reserveer populaire bestemmingen of activiteiten. Omdat de Kiwi’s ook vakantie hebben, is het op sommige punten druk en kom je er niet in zonder reservering. Bijvoorbeeld de oversteek tussen het N- en het Z-eiland, maar ook populaire DoC campgrounds of commerciële attracties.
 7. Huur een auto. Ons is de combinatie van een campervan en Bed & Breakfast prima bevallen (een aantal comfortabele vaste overnachtingen, waarbij je toch je vrijheid behoudt). Als je een gewone auto huurt, neem dan je kampeerspullen mee (tent, etc.). Bijna overal mag je vrij kamperen (“freedom camping”), maar zie 6. Zorg dat je de gehuurde auto op een andere plaats mag achterlaten (Wij deden Christchurch - Auckland).
 8. Als je een campervan huurt: neem de kleinste die bij jouw groepsgrootte past. Hoe groter de camper, hoe moeilijker te besturen, hoe windgevoeliger, hoe duurder in gebruik en de extra ruimte en features zijn niet echt nodig. Minimale dingen zijn: stahoogte, koelkastje, drinkwatertank, binnenverlichting, huishoudaccu, externe 220V aansluiting en een gaskooktoestel. En een minimale kookuitrusting, borden, bestek, etc. Ons campertje heeft een 2400cc benzinemotor: dat is soms te weinig voor de (vele) steile passen. Ook ontbreekt bij ons een toiletpot (voorwaarde voor vrij kamperen is dat je minimaal drie dagen je eigen uitscheidigen meeneemt). Een reservetank benzine hebben wij ook niet: wel handig want soms zijn er nauwelijks benzinestations.
 9. Neem een goede digitale foto- en videocamera mee. Hoe hoger de resolutie, hoe beter. Zorg voor voldoende geheugen, extra voeding en weet hoe je foto’s en video’s over moet zetten op een laptop. Zorg ook dat je weet hoe je met je eigen laptop wireless of via een LAN op internet kan. Koop ook een NZ SIM-card voor je mobieltje en vertel dit nummer aan een paar intimi. Scheelt je een hoop geld en voorkomt minder gewenste telefoontjes. Wij hebben ook onze eigen mini-boxjes bij ons. Kun je ‘s avonds op een powered campersite via je de laptop naar je eigen muziek luisteren.
 10. Laat je adviseren door een travel agent. Hij kan allerlei dingen uit handen nemen en kent beter de weg. Wij hebben goede ervaringen met Travelessence uit Utrecht (Andrew). Realiseer je daarbij dat zij commerciële belangen hebben en jou zoveel mogelijk attracties, B&B’s etc. willen verkopen. Nix mis mee, maar zie opnieuw Tip 5.
 11. Als extra tip: wees voorbereid op een total war met de sand flies. Zowel preventief als curatief. Het zijn echt shit-beesten en de jeuk van één beet (je krijgt er tientallen!) duurt dagen.

(dat bedoel ik dus)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten