maandag 18 januari 2010

De Pest (op vier poten)

Het lijkt er op dat de Kiwi’s (en de Maori’s !) niets leren van de geschiedenis, Dat geldt - in my humble opinion - voor de gehele mensheid, overigens. Maar goed, hoe zit het hier. Op de NZ eilanden zijn in de loop van de (korte) geschiedenis nieuwe beesten “geïntroduceerd”. De Engelsen brachten de schapen en de herten (de laatste om aristocratisch te kunnen jagen, for fun, that is). Vervolgens konijnen (ik weet niet precies waarom), maar zowel de herten als de konijnen kenden een explosieve groei omdat er geen natuurlijke vijanden zijn. De boeren kregen nogal last van de konijnen en dus werden er kleine roofdieren zoals de fret en het stinkdier “introduced”. Hoewel de konijnen hierdoor aardig bestreden werden, konden ook deze nieuwe dieren zich exponentieel voortplanten. Dit ging weer ten koste van de inheemse vogels, niet alleen omdat de vogels zelf worden opgegeten, maar ook omdat de vruchten die de vogels normaal eten door de nieuwe inwoners ook worden gegeten. Een ongelijke strijd. Op dit moment is de possum (stinkdier) “the pest on four legs” en het zijn er ongeveer 60 miljoen (vergelijk: 4 miljoen inwoners, 40 miljoen schapen). De autowegen zijn bezaaid met aangereden dode possums, maar dat is dus geen probleem. Op de foto een “vers” slachtoffer. Vandaag - tijdens onze wandeling met Joe - zagen we weer hetzelfde patroon. Omdat een bepaald onkruid de teeltgewassen aantast is een bepaalde rups “geïntroduceerd”. Op dit moment werkt dat prima: de rupsen eten al deze “bad weeds” volledig op en planten zich gigantisch voort. Maar ook de geleerden weten niet precies wat de rupsen gaan doen wanneer dat voedsel op is. “Every ‘solution’ creates a new problem”, zoals onze gids Joe het uitdrukte. History repeats.


2 opmerkingen:

  1. Never mess with mother nature, eh? Exoten zijn altijd een 'probleem', tenzij je vindt dat de dingen gaan zoals ze gaan. Je kan wel terug naar vroeger willen, maar welk vroeger dan? Dinosaurussen terug? De aarde beweegt en verandert, al dan niet door mensen. Het Vondelpark kent nu zoveel papegaaien, dat er geen mus meer kan wonen. 't Zijn geen erg leuke beesten, maar wel fleuriger. Lake Victoria schijnt bedolven te worden door een waterplant die alle andere leven verdrukt. De Veluwe staat vol Amerikaanse vogelpest... de wereld is geen aangeharkt tuintje, dus ja als de automobiel te weinig zoden aan de dijk zet als aartsvijand van de possum, dan gaan ze misschien wolven importeren. Of zoiets. Maar bomen aanplanten lijkt me altijd wel een goed idee. Die kunnen we tenslotte ook zelf weer omhakken (en in de buurt schijnen ook nog wel eens bosbranden te zijn). Zonsondergangen of -opgangen, daar krijg ik ook nooit genoeg van, vooral niet als ze snel gaan, zoals op Cuba of Bali of zelfs Tel Aviv of wherever. Op foto's blijft er nooit erg veel van over, maar ik begrijp de sensatie.
    Ben ook benieuwd of de lucht een beetje te harden was in zwavelcountry en benijd jullie om de mooie vulkaan-ervaring! Liefs, Eliane

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heb dezelfde relativering als jij! Heb dat ook aan Joe verteld. Maar ja, wat is wat we willen? (wat is de referentie?). NL anno 1700? Leuk dat je vaak reageert.

    BeantwoordenVerwijderen